Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Вересень » 10 » Державний літературно-меморіальний будинок-музей І.С.Нечуя-Левицького
Державний літературно-меморіальний будинок-музей І.С.Нечуя-Левицького
10:56
Літературно-меморіальний будинок-музей І.С.Нечуя-Левицького, що знаходиться у селищі Стеблів Корсунського району Черкаської області відкрито у 1968р.

null
Літературно-меморіальний будинок-музей І.С.Нечуя-Левицького

Він налічує п’ять кімнат: І зал – побут, родинний уклад сім’ї Левицьких, речі побутового вжитку, настінний годинник, фотографії, картини, книги, сімейний альбом; ІІ, ІІІ зал – дитячі та юнацькі роки, початок педагогічної діяльності письменника; ІV – робочий кабінет київської квартири; V – вшанування пам’яті І.Нечуя-Левицького.

null
Побутові речі сім’ї Левицьких

У ІV залі знаходиться цікавий експонат, кабінетний рояль фірми «Беккер», подарунок жінці, якій симпатизував Іван Левицький. Та їм не судилося бути разом. Чи то письменник був сором’язливий, чи надто вірив у забобони про те, що куми не повинні родатися, та Надія Іванівна Сольська так і не стала Левицькою.

null
Кабінетний рояль

Відвідавши музей, про Нечуя Левицького у мене склалося двояке враження. В першу чергу, геній письменника незаперечний. Він – неперевершений майстер яскравих описів рідної природи, рідного краю, палкий прихильник своєї Батьківщини. З іншого боку, родинного щастя не мав, помер, забутий усіма в Дігтярівській богадільні на Лук’янівці у м.Києві.

Фундатором меморіального комплексу, палким прихильником Івана Нечуя-Левицького є директор музею, відомий краєзнавець і науковець – Сергій Хаврусь. Якщо екскурсоводом буде він, вважайте, вам пощастило. Ця людина дуже любить свою справу, багато знає про Нечуя та про Стеблів.

До меморіального комплексу причисляють скелю Нечуя Левицького, Адама Міцкевича, скелю «Бурлачка», «Сфінкс», які височать над плесом Росі, впорядковані могили батька і діда письменника – священників Стефана і Симеона Левицьких. Поряд з музеєм встановлено бронзовий бюст письменнику, а неподалік – пам'ятник Нимидорі – героїні повісті «Микола Джеря».

null
Нимидора проти сонця

Доречі, Левицький розкрив сімейний уклад Кайдашів згідно прототипам, які проживали у Стеблеві, на Заросянськму кутку, навіть не перейменувавши художніх персонажів. Через це, сім’я Кайдашів навіть мала намір позиватися з відомим письменником. Левицький навіть трохи переробив повість, написав, що Кайдаші були з Семигорів. Та, зрозумівши, що Іван Семенович увіковічнив їхні прізвища у віках, не стали оформляти позов. Нащадки описаних Кайдашів ще й досі безкорисливо допомагають музею, піклуються про збереження пам’яті відомого письменника.

null
На території меморіального комплексу

Музей ПРАЦЮЄ щоденно з 9.30-16.30. Обідня перерва з 13.00 до 14.00. НЕ ПРАЦЮЄ 1 та 7 січня, 8 березня, у дні Пасхи та Трійці, 1 травня.

null
Криниця біля музею
Переглядів: 5694 | Додав: admin | Теги: І.С.Нечуй-Левицький, Стеблів, музей Івана Левицького, Сергій Хаврусь | Рейтинг: 4.8/9 |
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz