Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 13 » Синицький парк
Синицький парк
01:00
Якщо хочете здійснити невимушену мандрівку, здійсніть її наодинці, або з людьми, з якими Вам приємно спілкуватися, з якими не потрібно лукавити або бути удавано привітними, з якими не буде нудно. Отож, Синицький парк – парк хорошого настрою, захований від цікавого стороннього людського ока, прохолодний і привітний. Знаходиться він у с.Синиця Христинівського району Черкаської області.

null
Куточок Синицького парку

Синицький парк, площею 44,6 га зберігся до наших днів, хоч і закладався ще у часи шляхтичів Ієловіцьких. У 1736 року на межі між с. Синицею та с. Кузьмина Гребля у верхів’ї річки Синиця (басейн Південного Бугу) було впорядковано V-подібний став розміром у 6,2 га та насипано чотири штучні острови, до яких звели мости.

null

Парк засадили завезеними рідкісними деревами, поряд збудували панські маєтки з колонами, стайнями для коней та господарськими спорудами.

null

Після придушеного польсько-російського повстання шляхтичі Ієловіцькі назавжди покинули Христинівські землі. Наступний власник – барон Корф, біля старого будинку попередніх хазяїв, звелів побудувати новий двоповерховий палац, перед парадним входом якого розсипав свої барви водограй.

Дерев’яний панський маєток і господарські споруди у баронів були і у сусідньому селі Кузьмина Гребля. Під час селянських заворушень у 1887 році селяни спалили цей маєток, а у 1905 - 1907 роках було зведено нову, цегляну будівлю в центрі села. Маєток в Кузьминій Греблі вважався зимовою резиденцією, а в с.Синиця – літньою. У маєтностях барона Корфа розводили породистих коней. Найкращих скакунів продавали у Санкт-Петербурзі, інших використовували у власному господарстві.

null

Літня резиденція панів Корфів, разом з парком, ще й досі подекуди обнесена мурованим парканом. Цеглу для будівництва не завозили, а випалювали у власній цегельні з місцевої глини. Цегельня розташовувалась поблизу паркової зони в напрямі с. Кузьмина Гребля.

null
Чорний хід у паркову зону (зі строни с.Кузьмина Гребля)

Мій супутник стверджував, що на цеглі відображений фірмовий знак – дві пташки. Хоч як ми крутили в руках цеглини, тавра синиці все ж не знайшли.

null

Проте, барон Корф дійсно таврував свій будівельний матеріал. На цеглі потрібно шукати літери «БК».

null

Стара цегла помітно відрізняється від радянських зразків, що виготовляється за шаблонними ГОСТами.

null

Враховуючи мої спостереження можна стверджувати, що:
- по-перше, стара цегла – міцніша;
- по-друге, вона тонша і довша за повнотілу цеглину нового зразка;
- по-третє, цегла виготовлялася вручну з місцевої глини і обпалювався в дров'яних або вугільних печах, тому у кожному регіоні – свій колір;
- по-четверте, мені подобається стара цегла, але вона дуже дорога, бо ж антикварна, та ще й ручної роботи!

null

Синицький парк має свою сумну легенду. Про заборонене і не перспективне кохання читайте тут: http://pres-centr.ck.ua/person/10432/.

Старий барон з баронесою і дійсно відрізнялися твердою, непохитною вдачею. Консерватори і ревносні прихильники монархії, вони у 1869 році у с.Кузьминій Греблі наказали встановити пам’ятний монумент Олександру ІІ, який невдовзі у 1918 році був зруйнований більшовиками. Вслід за пам’ятником, у 1920 році спалахнула і літня резиденція Корфів. Будинок Ієловіцьких не чіпали. Він деякий час служив базою відпочинку для командного складу 2-го кавалерійського корпусу Г. І. Котовського (з 1923р.).

З 1925 року – тут була виправна колонія, контора колгоспу, піонертабір, дитсадок, дільнича лікарня (1955р; завідувач - Манчевський Іван Андрійович, відставний морський офіцер-лікар, самотній, без сім'ї), а потім занедбаний маєток Ієловіцьких знесли бульдозером, не залишивши навіть і сліду.

У реєстрі нерухомих пам'яток Христинівщини значиться будиночок управителя (мур.), що знаходиться на території парку. Повірте, тут його немає! Паркові споруди, флігель та два острівці теж знайти неможливо.

Все, що знаходиться на території парку це:
1. В’їздна брама.

null

2. Чорний хід в парк зі сторони с.Кузьмина Гребля.

null

3. Мурований міст.

null

4. Ставок з двома!, а не з чотирма островами.

null
Перший острів


null
Сучасний металевий міст до другого острівця

5. Занедбана криниця

null

Поради для відвідувачів парку:
1. Якщо надумаєте шукати зруйновані будівлі Ієловіцьких та Корфів обов’язково одягайте одежу з довгими рукавами, бо тут багато комарів і кропиви.
2. Якщо хочете зробити кілька світлин, то для відвідин паркової зони виберіть сонячний день, бажано у першій половині дня, бо густі чагарники та віковічні дерева створюють ефект пізнього вечора.
3. Якщо захочете пошукати скарбів, не варто, до Вас уже все перевірили з металошукачами!
4. Рибу ловити – заборонено! Ставок в оренді!

null
Переглядів: 6016 | Додав: admin | Теги: Христинівський р-н, шляхтичі Ієловіцькі, с.Кузьмина Гребля, Синицький парк, село Синиця, барон Корф | Рейтинг: 4.5/12 |
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz