Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Жовтень » 26 » Наймолодше місто Черкаської області
Наймолодше місто Черкаської області
13:39

Ось нещодавно натрапила на путівник Черкащина, 1966 року. У книзі розповідається про міста і населені пункти, які на думку автора, є найбільш привабливішими та найцікавішими з погляду туризму. Автором запропоновано наступний маршрут туристичного походу: Черкаси – Ватутіно (90 км поїздом) – Звенигородка (15 км пішки) – Шевченкове (20 км пішки) – Моринці (10 км пішки)- Шендеровка (15 км пішки) – Яблунівка (22 км пішки) – Корсунь-Шевченківський (15 км пішки) – Сахнівка (30 км автобусом) – Кононча (20 км пішки) – Канів (20 км пішки) – Черкаси (64 км пароплавом). Загальний піший кілометраж – 137 км.
Ватутіне у цьому довіднику описують так:
Місто Звенигородського району. Від Звенигородки за 15 кілометрів. Залізнична станція - Богачівка.
Після закінчення Великої Вітчизняної війни в степ поблизу села Юрківки прибули будівельники, які заклали перші будинки нового міста. Йому присвоєно назву Ватутіно - на честь видатного полководця Радянської Армії генерала М.Ф.Ватутіна. За короткий період тут виросли сучасні жилі будинки, культурно-побутові заклади. Одночасно будувалися шахти, вугільні розрізи, брикетна фабрика, теплова електростанція та інші промислові підприємства. Ватутіно швидко виросло, стало центром буровугільної промисловості на Черкащині.
Ще в 60 роках ХІХ століття було відомо, що в цих місцях є поклади бурого вугілля. Але поміщикам невигідно було витрачати кошти на підготовку до використання багатих надр землі. Вони по-хижацькому винищували ліси як паливо для навколишніх цукроварень. Тільки Радянська влада поставила на службу трудящим багаті тутешні запаси бурого вугілля. Вугілля ватутінці видобувають переважно відкритим способом, що набагато знижує його собівартість, дозволяє краще використовувати техніку, повніше механізувати виробничі процеси.
Трест "Ватутінвугілля об’єднує кілька великих підприємств, оснащених новою технікою - добувними і крокуючими екскаваторами, прохідницькими комбайнами, електровозами, унікальними відвально-транспортними мостами.
Мов велетенський птах, що розкинув свої крила над гірською ущелиною, височить велична споруда - Юрківський транспортно-відвальний міст. Розмах його "крил" дорівнює 335метрам, висота - 82метри. Міст замінює працю кількох тисяч землекопів.
Вага цієї унікальної споруди - 8 тисяч тонн.
Знявши 45-метрову товщину землі, люди з допомогою моста розкривають дорогоцінні поклади бурого вугілля. Звідси вугілля йде до печей Юрківської ТЕЦ.
Юрківські енергетики одними з перших у країні освоїли виробництво електроенергії на базі буроговугілля. Тепер Юрківську теплоелектроцентраль закільцьовано з Кременчуцькою ГЕС.
Найбільше поїздів з вугіллям йде на брикетну фабрику, звідси брикети везуть на численні підприємства, для опалення приміщень тощо. Брикетна фабрика - велике, потужне підприємство, оснащене найновішою технікою.
Наймолодше місто Черкащини будується за чітким архітектурним планом. Кожний рік піднімаються нові квартали багатоповерхових будинків, котеджів. Вулиці й проспекти міста брукуються, заливаються асфальтом, озеленюються.
Щороку зростає сітка магазинів і закладів громадського харчування: в місті 30 магазинів, 10 їдалень, багато буфетів.
Держава дбає про здоров'я гірників. В місті поліклініка, лікарня, диспансери, аптека. Недавно здано в експлуатацію лікарняне містечко, заклади якого обладнані сучасною апаратурою. У Ватутіному більше лікарів, ніж їх було до революції у всьому колишньому Звенигородському повіті.
Маючи добрі заробітки, гірники купують автомобілі, машини, мотоцикли, телевізори, радіоприймачі і інші коштовні речі.
Батьківщина високо оцінила труд гірників-ватутінців. 77 з них нагороджені орденами і медалями, 42 удостоєні звання «почесний шахтар». Багато шахтарських колективів бореться за звання комуністичної праці.
У місті багато культурно-побутових, навчально-спортивних закладів. На центральній вулиці приміщення філіалу Ірпінського індустріального технікуму. В технікумі, учбово-курсовому комбінаті і школі робітничої молоді навчаються сотні шахтарів. Є медичне училище, училище сільського господарства, філіал Звенигородської музичної школи.
Гордістю ватутінців є Палац культури ім. Леніна, в якому працюють вокальний, драматичний, духовий, географічний гуртки. На стадіоні «Шахтар» є футбольне поле, бігові доріжки, баскетбольний і тенісні майданчики. Спортивне товариство «Шахтар» об’єднує багато робітників промислових підприємств. Чудовим місцем відпочинку є новий парк з тисячами дерев, чагарів, квітів. У Ватутіно споруджені пам’ятники В.І.Леніну і генералу армії М.Ф.Ватутіну.
Черкащина: Путіник. – Дніпропетровськ: «Промінь», 1966, 187с.

Переглядів: 2495 | Додав: admin | Теги: Ватутіно, туристичний маршрут, туризм | Рейтинг: 5.0/3 |
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz