Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Жовтень » 17 » Скелястий каньйон селища Буків
Скелястий каньйон селища Буків
13:10
Дуже добре, що Черкаська область має, уже два, принаймні відомих, спортивно-оздоровчих курорти: гірськолижний (у с. Водяниках Звенигородського р-ну) та скелелазний у селищі Буки. Саме останній приваблює не лише альпіністів своєю дикою неосвоєністю, а й байдарників та любителів нетрадиційної медицини (лікування гарячим камінням).

null

Буцький каньйон відкрила для мене моя одногрупниця по університету. В Буках вона народилася і виросла, тут вічним сном спочили її рідні. Ще студенткою ми з подружками їздили до неї сапати картоплю. Та запам’яталася не картопля, а смажене сало на вогнищі і Вир! Вир – тому, що вирує, буркотить і зносить, справжнісінький природній гідромасаж!

null

Кожного тижня, уже будучи дорослою і самостійною, я, проїжджаючи повз Буцький каньйон, ніколи не зупинялася тут, а принади водної стихії спостерігала крізь призму квапливої буденності. Наздогнати і зупинити миттєвість вдалося лише сьогодні. Результат презентую.

null
З улову одна щучка 0,5кг і пару маленьких, невідомих мені риб

Буцький каньйон – найбільший та найглибший природний скелястий каньйон Черкаської області, який з 1975 року має статус пам’ятки природи місцевого значення. На початку XIX ст. Тікич загатили кам’яною греблею та спорудили великого водяного млина.

null
Залишки старого мосту

Масова електрифікація не оминула селище Буки і у 1929 р. на честь 12 роковин Великого Жовтня була введена в дію перша в Україні сільська гідроелектростанція потужністю 560 кВт.

null
Руїни водяного млина

Дешева електроенергія та партійна установка не залишили шансів традиційному млинарству, і як наслідок, від водяного млина дотепер збереглася напівзруйнована будівля.

null
Всередині млина ростуть дерева!

Біля неї навіть можна знайти великі кам’яні жорна.

null

Буцька електростанція, окрім самих Буків, обслуговувала сусідні села Антонівку, Маньківку, Кислин та Нову Греблю.

null

Оберти турбін регулювалися автоматично, а вода з Гірського Тікича подавалася по системі шлюзів.

null

Під час фашистської окупації гітлерівці підірвали приміщення станції, однак, у 1945 році вона була відбудована й знову давала електроенергію.

null

У 1991 році була закрита нерентабельна ГЕС, від якої до нашого часу збереглися гідротехнічні споруди та Ленін.

null
Вождь у засаді в очереті
Переглядів: 2824 | Додав: admin | Теги: гідроелектростанція, вир, ГЕС, Скелястий каньйон, млин, Буки, Буцький каньйон | Рейтинг: 4.8/4 |
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz