Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 30 » Мереживо дерев'яного різьблення
Мереживо дерев'яного різьблення
02:58
Українські майстри здавна славились мистецтвом мережити дерев’яні вироби. Художньо обробляли предмети побуту, деталі будівель і навіть ходовий транспорт, як то чумацькі вози, сани, предмети упряжі. Також народні умільці оздоблювали різьбленням віконниці та наличники (оклад, лиштву). 
 
Як правило, тесля, якого запрошували змайструвати віконні рами, виконував і оздоблювальні роботи. Чим багатший був господар, тим візерунчасті і об’ємніші мереживні композиції на вікнах у його садибі. У повному обсязі про красу різьблених вікон важко судити, адже в революційні та воєнні роки найкращі садиби знищувалися або конфісковувалися та рідко коли підтримувалися в належному стані. Сьогодні в містах та селах Черкащини тонке мереживо дерев'яного різьблення зустрічається досить рідко. 
 
В основному вікна декоровані простими формами малюнків: різьбленими квітами, листям, фігурками тварин, птахів, геометричним орнаментом, тощо.
 
 
Село Рубаний міст Лисянського району (по-місцевому Рубанка)
 
Тесля намагався аби вікна гармоніювали з простими лініями сільської садиби. Цікавим фактом є й те, що майстри по дереву були майже у кожному селі. Таких людей поважала громада, а їх досвід передавався з діда-прадіда.
 
Як розповідають жителі Вотилівки Лисянського району, у їхньому селі теж був свій тесля. Історія не зберегла імені майстра та поки що не знищила усіх його робіт. 
 
Як розповіли односельчани, майстер ніколи не міряв вікон, які має змайструвати. Приходив на запросини господаря, дивився, обмірковував та йшов геть. А вже поготів просив переказати аби прийшли за вікнами, які як правило, виявлялися придатними і по розмірах і по структурному оформленню.
 
  
 
Вікно у с. Вотилівка Лисянського району
 
 
 
Ще одна робота того ж майстра
 
 
 
В тому ж стилі виконано горішнє вікно
 
 
 
Той самий почерк
 
 
 
Нічого лишнього, лише прості лінії та форми
 
 
 
Почерк майстра видно й тут
 
 
 
Рослинний сюжет
 
 
 
Головні мотиви – трикутні форми й смужки
 
 
 
На зміну геометрії – м’які хвилі
 
Більшість старих дерев’яних вікон не мають ані архітектурної, ані історичної цінності через свою простоту та буденність. Проте є у них щось особливо-ностальгічне. Бо за кожним таким вікном ховається своя правда, своя пристрасть, своя свобода…
 
Ще про вікна ТУТ.
 
Переглядів: 3555 | Додав: tanya_bond | Теги: дерев'яні вікна різьблені вікна, старі вікна | Рейтинг: 5.0/1 |
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz