Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Листопад » 23 » Графіті на вулицях нашого міста
Графіті на вулицях нашого міста
10:22
Бурхливим відгомоном докотилася до уманських стін субкультура негритянського гетто, розпорошуючись поміж совдеповськими будинками, брудними під’їздами, обпльованими ліфтами та бетонними огорожами.
Графіті – суто міське явище. По селах, після того, як нарубають дровцят, повикопують бурачки, потереблять квасольку, полущать соняшничок, а потім і кукурузку на додачу, немає на таку творчість часу. Залишається відкритим запитання: то що ж таке графіті? Прояв богемного життя, чи плюндрування власного часу? Заняття «золотої молоді», чи захоплення? Спосіб власної реалізації чи хуліганство?
В Україні графіті існує близько 10 років, в Умані, схоже, перші професійні графітчики почали розмальовувати міські паркани на кінець 2009 року.
Рейтери - професійні графітчики, непогані художники, мають власний стиль та підпис-штамп. Здебільшого, окрім гарних малюнків, на нікому не потрібних стінах, роблять ще й добру справу, замальовуючи образливі, непристойні та агресивні написи. Думаю, таким спеціалістом у нашому місті є «РАГ» та його команда. Як правило, рейтери не люблять «бомберів».
«Бомбери» – це графітчики, які мітять територію хаотичною низкою слів, ініціалів, імен, авторських знаків. Мета їхніх надписів - якомога швидше і чим побільше нанести їх у великій кількості на будь-якому носії інформації. У перші роки незалежності, пам’ятаю, у нашому місті орудував саме такий бомбер, залишаючи на стінах, від з/д вокзалу аж до автостради, знайомий усім надпис про Богдана Діденка та про його нетрадиційну орієнтацію.
Проявами молодіжної субкультури цікавляться міліціонери, педагоги, психологи, соціологи, історики, етнографи. Графіті відіграє комунікаційну функцію, передаючи зовнішньому світу, зокрема дорослим, відомості про внутрішній розвиток і духовне життя представника визначеного соціуму.
 
 
Уманські роботи, автором яких є однойменний «РАГ», свідчать про те, що хвилюючою проблемою молодих людей є війна, оскільки роботи представлені корейськими дівчатками-інвалідами на танках чи то на павучках.
 
Не цурається «РАГ» і церковної тематики, а також своїми малюнками розкриває екологічну проблематику сьогодення.
 
Намагаються рейтери працювати і у стилі "bubble". Намальовані надувні букви прикрашають бетонні стіни біля п’ятої школи.
 

«Балонні майстри» є також великими шанувальниками та патріотами свого міста, про що свідчать надписи по вулиці Садовій.
 

Так, на думку психологів, виставляючи свою творчість на загальний огляд, графітчик прагне отримати, перш за все, соціальну оцінку. Усі зібрані графіті можна проглянути у фотоальбомі у папці "Уманське графіті". 
Переглядів: 2725 | Додав: admin | Теги: графити | Рейтинг: 5.0/2 |
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz