Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Березень » 3 » Лірники Черкаського краю
Лірники Черкаського краю
12:22

Старовинна ліра з колекції композитора М.Лисенка. Малюнок І.Гончара. 1982 р.

Лірниками називають народних співців, які супроводжують свій спів грою на лірі – струнному смичковому музичному інструменті, у якому роль смичка виконує колесо. Лірники були відомі не лише в Україні, а й у Білорусії, Литві, Молдавії. Вони ходили по всій Україні, а от кобзарство було характерним переважно для Лівобережжя. Були окремі школи лірників на Волині, Київщині, Житомирщині й Білоруському Поліссі.

«Поема про Україну». Лірник з поводирем з Лівобережної Київщини. Фото 1910 р.

Лірників, кобзарів та бандуристів сприймали як "божих людей”, тому що вони не тільки вміли гарно співати та грати, але й і лікували, ворожили, виконували різні релігійні обряди, спираючись на власний досвід, висловлювали людям поради як діяти за тієї чи іншої ситуації. Проте, лірники не відігравали у житті народу такої соціальної ролі, як кобзарі-бандуристи. Скрипучий, гугнявий звук ліри, її темброві властивості та обмежені прийоми гри обумовили переважно сумний, церковний репертуар співців.


«Лірники з Обухівщини». Лірники, як і кобзарі, переважно були сліпі чи полусліпі і ходили по селах з поводирами. Фото початку ХХ ст.

На жаль, історія не зберегла імена відомих лірників нашого краю. Залишаються відкритими питання і про артілі, цехи, школи народних співців, де вдосконалювалися у співі й у грі на лірі, бандурі, кобзі, вивчали нові твори провісники духовної культури українців. Лірницька проблематика потребує польових досліджень.


Десятий історико-етнографічний концерт України в Києві 1929 р. Учасники концерту передній ряд лірники зліва направо: Купріян Москаленко, Семен Зелінський, Іван Мартиненко та Михайло Радієвич. Бандуристи: В,Потапенко, Пилип Кулик, цимбаліст Тарас Біденко з Києва-Демієвки, бубніст з під Сосниці С.Власенко. Гуслярі: Сохач (ліворуч), К.Бігоцький (праворуч біля гуслів) і Третяк (з бородою). Всі троє з Києва. Сопілкар І.Сніжний. Скрипаль невідомий. Фоторепродукція з книги.
Переглядів: 3269 | Додав: admin | Теги: лірники, бандура, школи, цехи, кобза, артілі, ліра | Рейтинг: 5.0/1 |
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz