Педагогічне
краєзнавство

Меню сайта
Черкаська область
Інші області
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Архів матеріалів

Цікава легенда існує в народі про відому всім шипшину. По одній із них, бідна дівчина полюбила хороброго юнака, що жив у їхньому селі. Бачачи це, багатий панич, який безуспішно домагався її руки, насильно викрав дівчину з рідної оселі. Не в силах перенести розлуку з коханим, дівчина, втікаючи від нелюба через яри та чагарі, придорожніми ровами кинулася до лісу. Та панич, на баскому коні, хутко наздоганяв її. Вибігши на узлісся, дівчина проткнула своє серце гострим ятаганом. На місці її загибелі виріс кущ з витончено прекрасними запашними рожевими квітами. 

А за ... Читати далі »
Переглядів: 2063 | Додав: admin | Дата: 11.03.2011

Один з найстаріших уманських мікрорайонів, півмісяцем відрізаний від центральної частини міста річкою Уманкою, в народі називають районом «Бабкапе».
 
null
12 лютого 2011р.
 
Етимологія слова, певно, не від того, що тут проживають одні бабки, і не через те, що на ... Читати далі »
Переглядів: 2961 | Додав: admin | Дата: 25.02.2011

Бурхливе зростання промисловості у кінці XIX століття призвело до того, що в Україні виникає необхідність створення розгалуженої транспортної інфраструктури. Гужовий транспорт (підводи) уже не здатні були перевозити велику кількість вантажів, тому таку місію на себе взяла залізниця. В одному із чотирьох промислових районів України, які мали загальноімперське значення, а саме у «Південно-Західному цукровому», до якого належала Київська губернія, прокладка залізничних трас підвищила вантажообіг сільськогосподарської продукції, зокрема, зернових культур та цукрових буряків.
«Парові залізничні дороги», р ... Читати далі »
Переглядів: 3243 | Додав: admin | Дата: 31.01.2011

Олів’є – страва радянська, пахне ностальгією і Новорічними святами. У цьому році по всіх телеканалах цей кулінарний шедевр зробили культовою стравою. Та чим більше культу, тим менше людей приклоняються йому. Міняються не лише вподобання щодо новорічного меню, а й способи і можливості святкування зимового свята.
 
З кожним роком дорослості стає зрозуміло, що невідомий, незвіданий, таємничий момент Новорічного дійства залежить не від салату, мандарин, чи кількості випитого, а від особистісного бажання, фантазії, внутрішнього стану тих, хто буде святкувати. ... Читати далі »
Переглядів: 1390 | Додав: admin | Дата: 03.01.2011


Створена на хвилі палкого кохання, «Софіївка» і сьогодні підкорює серця своєю гармонійною вишуканістю. І видається, що обличчя графа Потоцького, незбагненним чином викарбуване природою на одній зі скель, пиль ... Читати далі »
Переглядів: 1903 | Додав: admin | Дата: 14.12.2010

У сиву давнину чорною хмарою татари набігали на землі придніпровські. Одного разу зібрав хоробрий князь своє військо і вирушив у похід. Спинився табором у густому лісі над Тясмином. Почав думати-гадати, як би зайти до татарина з тилу, через болота непрохідні.
Раптом з'явилася у таборі дівчина та й каже:
- Знаю я одну стежину потаємну. Можу нею провести твою дружину через ліси та болота.
Князеве військо зайшло з тилу. Зчинився бій, багато татарви порубали у січі кривавій, та тільки дівчини не вберегли...
Влучив ординець стрілою ворожою їй у груди. Поховали воїни незнайомку в лісі над Тясмином. Імені її не знали, а за сміливість назвали Смілою. А коли п ... Читати далі »
Переглядів: 6546 | Додав: admin | Дата: 13.12.2010

Про Дубову я вирішила писати ще два роки тому, після відвідин Черкаського архіву. Хоч там і директорша, в ролі «вершителя судеб» заборонила користуватися фотоапаратом, не дозволила ксерокс, я скільки змогла ручним способом накатала архівної інформації вручну.

null

Жаль, не встигла багато чого переписати. Але дух пошуковця відчула, а ще коли в руках потримала автентичний рукописний нарис 1967р., підготовлений для тому: «Черкаська обл. Історії міст ... Читати далі »
Переглядів: 1375 | Додав: admin | Дата: 09.12.2010

Дуже добре, що Черкаська область має, уже два, принаймні відомих, спортивно-оздоровчих курорти: гірськолижний (у с. Водяниках Звенигородського р-ну) та скелелазний у селищі Буки. Саме останній приваблює не лише альпіністів своєю дикою неосвоєністю, а й байдарників та любителів нетрадиційної медицини (лікування гарячим камінням).

null

Буцький каньйон відкрила для мене моя одногрупниця по університету. В ... Читати далі »
Переглядів: 2822 | Додав: admin | Дата: 17.10.2010

nullСтаровинні знаряддя праці та предмети вжитку відображають життя, менталітет, традиції та звички тих, хто ними користувався. Вони зовсім не зрозумілі та незвичні для нас теперішніх. Вивчати побут нас тодішніх – невдячна справа. Незручне і неприємне швидко забувається. Рідко коли у яких джерелах зустрінуться відомості про засоби гігієни та побуту найчисленнішої частки українського населення – селян-хліборобів.

Отож, про одяг, засоби гігієни, хатню роботу та про прання білизни… Ульріх фон Вердум, мандрівник із Фрісландії, (провінція на півночі Нідерландів) подорожуючи Україною у 18 ст. наводить нас ... Читати далі »
Переглядів: 2056 | Додав: admin | Дата: 11.10.2010

Усе почалося з Кристинополя, (зараз Червоноград, місто обласного підпорядкування у Львівській області) родовому гнізді Потоцьких Тульчинської (гетьманської) лінії герба срібної Пиляви.

Тут, у 1752 році народився майбутній граф, військовий і політичний діяч Речі Посполитої – Станіслав Щенсний Потоцький. Батько – Францішек Селезій Потоцький та мати (троюрідна племінниця) Анна Ельжбета Потоцька суворо, а іноді навіть деспотично виховували своїх п’ятьох дітей.

Про єдиного сина і спадкоємця великих статків судити дуже важко, адже у польськомовній літературі зустрічається досить різка критична оцінка Станіслава. Щенсний «був розумово надзвичайно обмеженим індивідом, який за рівнем свого інтелектуаль ... Читати далі »
Переглядів: 3645 | Додав: admin | Дата: 05.10.2010

« 1 2 3 4 5 ... 9 10 »
Форма входу
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів

Copyright Бондаренко Тетяна © 2024
Сайт управляється системою uCoz